Bespaar energie én geld met een superleuk educatief project voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Op 7 oktober beginnen we weer. Doe je dan mee met je schoolklas, bso of scoutinggroep?

Bespaar energie én geld met een superleuk educatief project voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
Op 7 oktober beginnen we weer.
Doe je dan mee met je schoolklas, bso of scoutinggroep?

Bespaar energie én geld met een superleuk educatief project voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Op 7 oktober beginnen we weer. Doe je dan mee met je schoolklas, bso of scoutinggroep?

Bespaar energie én geld met een superleuk educatief project voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
Op 7 oktober beginnen we weer.
Doe je dan mee met je schoolklas, bso of scoutinggroep?

Onze aanpak

Voor Junior Energiecoach werken we vooral samen met gemeenten en basisscholen. Binnen het primair onderwijs past het spel bij de kerndoelen 39, 42, en 35. Ook scoutinggroepen en bso’s kunnen meedoen. Junior Energiecoach start aan het begin van het stookseizoen. Zo kan het spel direct veel verschil maken qua energiegebruik, energiebesparing én energierekening. In 2024 begint Junior Energiecoach op maandag 7 oktober.

Hoe gaat meedoen in de praktijk?

Junior Energiecoach is voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Vijf weken lang gaan ze met korte opdrachten aan de slag met energiebesparing. Elke week staat een ander onderwerp centraal. Uiteraard krijgt de leerkracht of begeleider een handleiding met handvatten voor de invulling van de spelrondes.

  • Spelronde 1: Op lampenjacht (verlichting)
  • Spelronde 2: Graadje lager (verwarming)
  • Spelronde 3: Op stekkerexpeditie (elektrische apparatuur)
  • Spelronde 4: Met de billen bloot (warm waterverbruik, zoals douchen)
  • Spelronde 5: Meten is weten (check je verbruik en help je buren/familie met de thuistest)

Elke spelweek kijken de kinderen een filmpje met Varkentje Rund en krijgen ze de uitdaging van de week. Meedoen kost voor de groep 20 tot 30 minuten per week. De rest doen de kinderen thuis. Wie zijn best doet om energie te besparen, mag de dikke-energieduim-sticker opplakken in zijn of haar Junior Energiecoach boekje.

Materialen voor de kinderen en leerkracht

Om het spel te spelen, krijgen alle deelnemers materialen. Deze materialen kleden het spel bovendien op een leuke manier aan voor de kinderen.

  • Startpakket voor elk kind: Alle kinderen krijgen een eigen startpakket met hun voornaam erop. In het pakket zitten onder andere een speluitleg, een logboekje, een pen, een sticker én geheime enveloppen.

  • Materialen voor de leerkracht (of leiding): Ook de begeleiders van het spel krijgen een startpakket. Verder zorgen we voor documenten om de spelweken voor te bereiden, een spelkalender, werkbladen en een poster voor de groep.

  • Post van Junior Energiecoach: Tijdens het spel sturen we een pakketje met daarin voor elke deelnemer een ansichtkaart met hun eigen naam erop.

  • Diploma: Na afloop krijgt elk kind een Junior Energiecoach diploma. Deel ze uit tijdens de afrondende les of maak er een leuk feestje van!

Samen met de gemeente groepen enthousiast maken

Wanneer we met een gemeente gaan samenwerken, helpen we graag mee met het werven van schoolklassen, bso- en scoutinggroepen. Voor scholen beginnen we hier het liefst ruim op tijd mee, namelijk medio mei of in ieder geval vóór de zomervakantie. Zo kunnen de leerkrachten rekening houden met Junior Energiecoach in hun programma. Voor het werven van groepen hebben we een paar hulpmiddelen, zoals een voorbeeldmail, een flyer (digitaal en print) en verschillende afbeeldingen en animaties. Daarnaast zetten we ons netwerk in, zoals Stichting Duurzame Pabo en het platform Leren voor Morgen. Samen maken we van Junior Energiecoach een succes, want: met energie kun je lachen!

Image